A masszázsról röviden...

A masszázsról röviden...

masszázsElőzzük meg a betegségek kialakulását! Mindenhonnan azt halljuk hogy a betegségek megelőzése, a  prevenció a legfontosabb,  ezért jó esetben még  a panaszok kialakulása előtt részt veszünk különféle szűréseken,  rosszabb esetekben a panasz jelentkezésekor vizsgáltatjuk ki magunkat, még rosszabb esetben akkor sem, mondván majd elmúlik, nincs időm rá,  stb...

Rohanunk, rohanunk, de hová is????
Ha 1-2 hetente időt szakítunk rá és elmegyünk masszőrhöz, már megtettük az első lépést az egészségünk megőrzése érdekében.  Hatalmas előnye a masszázsnak, hogy nincsen káros mellékhatása, nem kell félni a túladagolás káros következményeitől!
Manapság a masszázs kezd egyre szélesebb körökben elterjedni,  egyre több ember veszi igénybe ezt a fajta szolgáltatást, bár a tapasztalataim szerint kissé még hiányos a masszázstípusok ismerete... Ezért íródott ez a kis ismertető.

Nagyon fontos és elengedhetetlen az orvostudomány fejlődése, de ugyanilyen fontos az őseink által alkalmazott gyógymódok és azoknak ismerete, alkalmazása. Ilyen ősi gyógymód a masszázs is mely az emberiség történetével egyidős.  A nyugati orvoslás mostohagyermekként tekint a masszázsra, pedig sok száz évvel ezelőtt szerves részét képezte a gyógyításnak! Hippokratésztól származik ez a mondás: "Az orvosnak sok mindenben jártasnak kell lennie, ezek közé tartozik a masszírozás is."
A különböző kultúrák (kínai, thai, indiai, európai) különböző masszázsrendszereket alakítottak ki, így  a "masszázspiac" színes választékkal áll rendelkezésünkre.  Masszázsképzés 1890 óta létezik, melynek módszertana folyamatosan fejlődik. A masszázsnak annyi kedvező hatása van a szervezetünkre (kedvezően hat a vérkeringésre), hogy mindenképp javunkra válik. A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van.

Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az önbecsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izomfáradtságot.

"Aki nem talál időt a pihenésre, előbb vagy utóbb arra kényszerül hogy időt találjon a betegségre!"

Egy kis ízelítő a masszázstípusokról és jellegzetességeiről ( a teljesség igénye nélkül):

Svédmasszázs:
A XIX. század végén  Hoffa ortopéd sebész "A masszázs kézikönyve" címmel megjelent könyvében összegyűjtötte és továbbfejlesztette Pehr Henrik Ling svéd vívómester által leírt tapasztalatait és alkalmazott módszereit.  Hoffa a svéd masszázst ízületi mobilizációval is kombinálta. A mai napig  ez képezi az alapját a klasszikus svéd masszázsnak.  A svéd masszázs fogásaira (simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibrálás) épül valamennyi európai masszázstechnika. A svédmasszázs  egész testre kiterjedő masszázs, de lehet részmasszázsként is alkalmazni! Végezhetjük frissítő vagy lazító jelleggel is! Hatással van a vénás és nyirokkeringésre, mely által fokozódik a méreg és salakanyagok eltávozása a szervezetből, ezenkívül közvetetten hat az artériás keringésre is amely tápanyaggal és friss oxigénnel látja el a szervezetet és még hat az izomzatra is amit megfelelő masszázs fogásokkal lazíthatunk vagy erősíthetünk is.

Amit sokan nem tudnak, hogy a masszázs során nem csupán a kezelendő felületen érünk el pozitív hatásokat, hanem  távolabbi testrészeken is (konszenzuális hatás) az idegpályák összeköttetése révén. Így  pl. tudunk hatni egy begipszelt végtagra is úgy, hogy az ellenkező oldali végtagot kezeljük. A masszázs kivitelezése során alkalmazhatunk különféle bedörzsölő krémeket vagy olajokat a kívánt hatás fokozása céljából.
Kiegészítő kezelés lehet a passzív mozgatás: célja a mozgás terjedelmének megtartása, a beszűkült ízületek mozgásának oldása. A passzív mozgatást mindig a fájdalom határáig végezzük, bár néha a fájdalom nélküli kimozgatás nem kivitelezhető, ilyenkor mindig a beteg fájdalomtűrő képességét kell szem előtt tartani. Fontos hogy a fokozatosság elvét betartva dolgozzunk! Sok, ízületi gyulladások során is sikeresen alkalmazható terápia.

Nyirokdrenázs:
Alig több mint fél évszázada elfogadott és alkalmazandó masszázstípus. Dr Emil Vodder és orvos felesége tárta a nyilvánosság elé a nyirokdrenázst (folyadékelvezetést) mint kezelőeljárást, amely mára tudományosan is bizonyított és elismert eljárás lett! A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, segíti  a szövetekből történő salakanyagok, toxinok eltávozását. A nyirokérhálózat a vénás érpálya mellékpályája, amely elszállítja a szövetek között lerakódott folyadékot, mely tartalmaz bomlástermékeket, zsírt, koleszterint, toxinokat. A nyirokérhálózat a kapilláris érhálózat területén indul, majd  egyre nagyobb nyiroktörzsekbe gyűlik, végül beletorkollik a vénába.

A nyirok mielőtt visszakerül a vénás keringésbe nyirokcsomókon halad át,  amely állomásokon a nyirok szűrése történik. A nyirok áramlására  csak a vázizom és a rekeszizom mozgása hat, nincs saját izomzata, vagy motorja mint a vérkeringésnek a szív. A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti a meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Sok esetben ha műtétileg eltávolították a nyirokcsomókat az érintett testrészen, végtagon pangás, folyadékgyülem jelentkezhet! Ilyen esetekben orvos is előírhatja ezt a masszázst.

Kivitelezése nem hasonlít a klasszikus masszázséhoz, fogásai pumpáló, gördülő, továbbtoló, folyadékterelő jellegűek. Egy teljes test nyirokkezelése 3 óra is lehet és eredményt csak akkor érhetünk el ha rendszeresen alkalmazzuk. Sikeresen alkalmazható masszázstípus a narancsbőr kezelésére is.

Mézes masszázs:
A mézes masszázs a méz, gyógyító erejét hasznosító módszer a szervezet tisztítására, méregtelenítésére. Segít a kötőszövet rendellenes letapadásainak megszüntetésében. A méz vitamin és ásványi anyag tartalma mélyen bejut a bőrbe, a salakanyagokat pedig kiszívja és magába gyűjti (amit a masszázs végén eltávolítunk). A mézes masszázs az egyetlen masszázs, amit a gerinc felett is alkalmazhatunk. A méz száradásával - kézhez ragadása miatt - a paskoló mozdulatok egy idő után kissé fájdalmas érzést keltenek, de megéri kibírni, mert jótékony hatása akár 2 héten át is érezhető!

Habár masszázsnak nevezzük, tulajdonképpen nem sok köze van a hagyományos masszázshoz. A kezelés elején a vendég hátára folyatjuk a mézet, amit azután egyenletesen eloszlatunk, majd a tenyerünk rányomásával és felemelésével történik a kezelés.  A méz szívó hatására a bőr is felemelkedik, ezáltal az apró hajszálerek és a pórusok kitágulnak, ami nemcsak a vérkeringést fokozza, de serkenti a salakanyag távozását is a szervezetből.  

Reflexzónamasszázs alapja:
A testünkön rengeteg úgynevezett reflexpont található (a háton, a talpon, a kezeinken is többek között), melyek masszírozásával eredményesen befolyásolhatjuk a legtöbb belső szervünk működését, így a belekét, a szívét és az epéjét is.
Reflexzóna masszázs a szegmentmasszázs, a kötőszöveti masszázs és a periostealis kezelés.  A reflexmasszázs kivitelezése során nyomást gyakorlunk az úgynevezett reflexpontra, aminek hatására a képződött ingerület kedvezően befolyásolja a vele összeköttetésben lévő szerv, mirigy és ideg működését, vérkeringését, anyagcseréjét és a nyirokkeringést is. Ezeknél a masszázstechnikák alkalmazása során ismerni kell az úgynevezett gerincvelői szegmentumok idegellátásának felépítését, illetve a kötőszöveti zónák elhelyezkedését a testünkön.

 1. Szegmentmasszázs: A bőr, kötőszövet és az izomzat reflexzónáinak anatómiai alapja a fejlődés során kialakuló szelvények (szegmentek).A bőr az izmok, ízületek, csontok, belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból kapják az idegi ellátottságukat, ezért egymással funkcionális kölcsönhatásban vannak.  Tehát amelyik gerincvelői szegmentumból indul a szív beidegződése, onnan fut ideg, a szegmentumhoz tartozó bőrhöz, izomhoz, csontokhoz is és ezekre is átkerül az  információ, amely rosszul működő szerv esetében fájdalom kialakulásához vezethet...

  Ezt nevezzük kisugárzó fájdalomnak. A szegmentmasszázs során a gerincvelőből kilépő ideggyököt blokkoljuk, így megakadályozva az információáramlást. A kezelés során felhasználjuk a svédmasszázs alapfogásait, melyeket kiegészítünk speciális masszázsfogásokkal. Egy masszázzsal nem érhető el eredmény, kúraszerűen érdemes igénybe venni.
 2. Kötőszöveti masszázs:A belső szervek és szervrendszerek megbetegedéseinél a problémás szervhez tartozó kötőszöveti zónában  feszülés jöhet létre. A kötőszövet ingerlése által a vegetatív idegrendszeren keresztül hatni tudunk az érintett szerv zavarára.  Ez a kezelés sem tekinthető klasszikus masszázskezelésnek.  Egy kezelési ciklus  13-18 kezelésből áll, az első4 kezelést napi rendszerességgel kell alkalmazni, majd heti 3-4 kezelés szükséges. Kivitelezése eltér a többi masszázstechnikától,  a III-as, IV-es ujjal történő "húzó-toló" mozdulatokból áll.
 3. Periostealis kezelés:A kezelés helye a csonthártya, ahol azt nagyobb izomréteg nem fedi. A kezelés a csont felületén pontszerűen és ritmusosan alkalmazott nyomás. Serkenti a csontok anyagcseréjét és regenerációs képességét. Képzett gyógymasszőr végezheti.


Móricz Tünde
masszőz

bejelentkezés, időpont egyeztetés >>

CSiGa PlÁzA

Közösségi modul

 

Legkeresettebb

 • Takarítás, iroda takarítás XIX....Leírás: A biztonságtechnikai feladatok mellett vállal üzemeltetést, takarítást is: épülettakarítás ipari takarítás üzemeltetési feladat ellátása áruházban iroda takarítás 19. kerület napi takarítás heti takarítás függönymosás ablakmosás XIX. kerület sz ...
 • Wolfram karbid karikagyűrű,...Leírás: Közeleg az eljegyzés, de nem tuja milyen karikagyűrűt válasszon? Ajánlom figyelmébe ezt a nagyon divatos, nyugaton már elterjed és kedvező áron kapható KARCOLHATATLAN gyűrűt! Itthon is egyre népszerűbb kedvező árfekvése és tartóssága miatt. A wolfram gyűr ...
 • Kutyakozmetika 19. kerület,...Leírás: Szeretettel várom kutyakozmetikámban kedvencét! A kisállatkozmetika a 19. kerületben működik, ahol fénykép alapján is vállalunk fazonnyírást, de keverék kutyusok részére is praktikus, csinos bundaviseletet tudunk készíteni! Kispesti kutyakozmetikámban a s ...
 • Duguláselhárítás XIX. kerületLeírás: Cégünk jelszava, immáron 30 éve: 'Megbízhatóság, precíz munkavégzés garanciával, elfogadható áron!' Ezt szem előtt tartva vállalunk villanyszerelést, víz-gáz-fűtésszerelést, illetve duguláselhárítási munkák végzését a 19. kerületben, non-stop rendel ...
 • Optika, ingyenes látásvizsgálat,...Leírás: Homályosan lát? Rossz a szeme? Keresse optikánkat bizalommal Kispesten! Optikánkban szakképzett kollégáink várják, akár új szemüvegre van szüksége, akár a régit szeretné megjavíttatni. Kontaktlencsét szeretne? Ebben is segítünk! Sőt, nálunk még igazolvány ...
 • Autószerelő szerszám Kispest,...Leírás: Autószerelő szerszámok, műhely szerszámok széles választékával várjuk 19. kerületi vásárlóinkat is üzletünkben. Érdemes ellátogatnia hozzánk akár Kispestről is, ha autószerelő szerszámot vásárolna, hiszen nálunk mindent megtalálhatnak, ami csak szükséges ...
 • Fürdőszobaszalon Kispest,...Leírás: Ha fürdőszobaszalont keres a 19. kerületben, vagy nem tudja, hol talál olyan csempeboltot, ahol valóban nagy választékból válogathat, akkor szeretettel várjuk üzletünkben!Fürdőszobaszalonunk és csempeboltunk folyamatos akciókkal várja a kispesti vásárlóka ...
 • Teljeskörű könyvelés 19. kerület,...Leírás: Ha a 19. kerület közelében keres olyan könyvelőt, aki több éves szakmai tapasztalattal vállal teljeskörű könyvelést, akkor bátran keressen elérhetőségeim egyikén, bérszámfejtést is készséggel vállalok kispesti ügyfeleim számára. A cégek mellett a magánsze ...
 • Állatorvos Kispest, állatorvosi...Leírás: Szeretettel várjuk 19. kerületi állatorvosi rendelőnkben kis pácienseinket és a gazdikat, amennyiben megbízható állatorvost keresnek Kispesten. Állatorvosi rendelőnkben barátságos, családias környezetben várjuk a kisállatokat, célunk, hogy gyorsan nyújtsu ...
 • Kárpitos, antik bútor felújítás,...Leírás: Vállalkozásunk két fő tevékenységre épül, egyrészt a kárpitos tevékenységre, másrészt a komplett lakásfelújításra. Kárpitosunk Kispesten kisebb-nagyobb feladatok elvégzésével áll rendelkezésre, legyen szó akár antik bútorok restaurálásáról, akár modern bú ...

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Mert adataid védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák