A masszázsról röviden...

A masszázsról röviden...

masszázsElőzzük meg a betegségek kialakulását! Mindenhonnan azt halljuk hogy a betegségek megelőzése, a  prevenció a legfontosabb,  ezért jó esetben még  a panaszok kialakulása előtt részt veszünk különféle szűréseken,  rosszabb esetekben a panasz jelentkezésekor vizsgáltatjuk ki magunkat, még rosszabb esetben akkor sem, mondván majd elmúlik, nincs időm rá,  stb...

Rohanunk, rohanunk, de hová is????
Ha 1-2 hetente időt szakítunk rá és elmegyünk masszőrhöz, már megtettük az első lépést az egészségünk megőrzése érdekében.  Hatalmas előnye a masszázsnak, hogy nincsen káros mellékhatása, nem kell félni a túladagolás káros következményeitől!
Manapság a masszázs kezd egyre szélesebb körökben elterjedni,  egyre több ember veszi igénybe ezt a fajta szolgáltatást, bár a tapasztalataim szerint kissé még hiányos a masszázstípusok ismerete... Ezért íródott ez a kis ismertető.

Nagyon fontos és elengedhetetlen az orvostudomány fejlődése, de ugyanilyen fontos az őseink által alkalmazott gyógymódok és azoknak ismerete, alkalmazása. Ilyen ősi gyógymód a masszázs is mely az emberiség történetével egyidős.  A nyugati orvoslás mostohagyermekként tekint a masszázsra, pedig sok száz évvel ezelőtt szerves részét képezte a gyógyításnak! Hippokratésztól származik ez a mondás: "Az orvosnak sok mindenben jártasnak kell lennie, ezek közé tartozik a masszírozás is."
A különböző kultúrák (kínai, thai, indiai, európai) különböző masszázsrendszereket alakítottak ki, így  a "masszázspiac" színes választékkal áll rendelkezésünkre.  Masszázsképzés 1890 óta létezik, melynek módszertana folyamatosan fejlődik. A masszázsnak annyi kedvező hatása van a szervezetünkre (kedvezően hat a vérkeringésre), hogy mindenképp javunkra válik. A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van.

Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az önbecsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izomfáradtságot.

"Aki nem talál időt a pihenésre, előbb vagy utóbb arra kényszerül hogy időt találjon a betegségre!"

Egy kis ízelítő a masszázstípusokról és jellegzetességeiről ( a teljesség igénye nélkül):

Svédmasszázs:
A XIX. század végén  Hoffa ortopéd sebész "A masszázs kézikönyve" címmel megjelent könyvében összegyűjtötte és továbbfejlesztette Pehr Henrik Ling svéd vívómester által leírt tapasztalatait és alkalmazott módszereit.  Hoffa a svéd masszázst ízületi mobilizációval is kombinálta. A mai napig  ez képezi az alapját a klasszikus svéd masszázsnak.  A svéd masszázs fogásaira (simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibrálás) épül valamennyi európai masszázstechnika. A svédmasszázs  egész testre kiterjedő masszázs, de lehet részmasszázsként is alkalmazni! Végezhetjük frissítő vagy lazító jelleggel is! Hatással van a vénás és nyirokkeringésre, mely által fokozódik a méreg és salakanyagok eltávozása a szervezetből, ezenkívül közvetetten hat az artériás keringésre is amely tápanyaggal és friss oxigénnel látja el a szervezetet és még hat az izomzatra is amit megfelelő masszázs fogásokkal lazíthatunk vagy erősíthetünk is.

Amit sokan nem tudnak, hogy a masszázs során nem csupán a kezelendő felületen érünk el pozitív hatásokat, hanem  távolabbi testrészeken is (konszenzuális hatás) az idegpályák összeköttetése révén. Így  pl. tudunk hatni egy begipszelt végtagra is úgy, hogy az ellenkező oldali végtagot kezeljük. A masszázs kivitelezése során alkalmazhatunk különféle bedörzsölő krémeket vagy olajokat a kívánt hatás fokozása céljából.
Kiegészítő kezelés lehet a passzív mozgatás: célja a mozgás terjedelmének megtartása, a beszűkült ízületek mozgásának oldása. A passzív mozgatást mindig a fájdalom határáig végezzük, bár néha a fájdalom nélküli kimozgatás nem kivitelezhető, ilyenkor mindig a beteg fájdalomtűrő képességét kell szem előtt tartani. Fontos hogy a fokozatosság elvét betartva dolgozzunk! Sok, ízületi gyulladások során is sikeresen alkalmazható terápia.

Nyirokdrenázs:
Alig több mint fél évszázada elfogadott és alkalmazandó masszázstípus. Dr Emil Vodder és orvos felesége tárta a nyilvánosság elé a nyirokdrenázst (folyadékelvezetést) mint kezelőeljárást, amely mára tudományosan is bizonyított és elismert eljárás lett! A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, segíti  a szövetekből történő salakanyagok, toxinok eltávozását. A nyirokérhálózat a vénás érpálya mellékpályája, amely elszállítja a szövetek között lerakódott folyadékot, mely tartalmaz bomlástermékeket, zsírt, koleszterint, toxinokat. A nyirokérhálózat a kapilláris érhálózat területén indul, majd  egyre nagyobb nyiroktörzsekbe gyűlik, végül beletorkollik a vénába.

A nyirok mielőtt visszakerül a vénás keringésbe nyirokcsomókon halad át,  amely állomásokon a nyirok szűrése történik. A nyirok áramlására  csak a vázizom és a rekeszizom mozgása hat, nincs saját izomzata, vagy motorja mint a vérkeringésnek a szív. A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti a meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Sok esetben ha műtétileg eltávolították a nyirokcsomókat az érintett testrészen, végtagon pangás, folyadékgyülem jelentkezhet! Ilyen esetekben orvos is előírhatja ezt a masszázst.

Kivitelezése nem hasonlít a klasszikus masszázséhoz, fogásai pumpáló, gördülő, továbbtoló, folyadékterelő jellegűek. Egy teljes test nyirokkezelése 3 óra is lehet és eredményt csak akkor érhetünk el ha rendszeresen alkalmazzuk. Sikeresen alkalmazható masszázstípus a narancsbőr kezelésére is.

Mézes masszázs:
A mézes masszázs a méz, gyógyító erejét hasznosító módszer a szervezet tisztítására, méregtelenítésére. Segít a kötőszövet rendellenes letapadásainak megszüntetésében. A méz vitamin és ásványi anyag tartalma mélyen bejut a bőrbe, a salakanyagokat pedig kiszívja és magába gyűjti (amit a masszázs végén eltávolítunk). A mézes masszázs az egyetlen masszázs, amit a gerinc felett is alkalmazhatunk. A méz száradásával - kézhez ragadása miatt - a paskoló mozdulatok egy idő után kissé fájdalmas érzést keltenek, de megéri kibírni, mert jótékony hatása akár 2 héten át is érezhető!

Habár masszázsnak nevezzük, tulajdonképpen nem sok köze van a hagyományos masszázshoz. A kezelés elején a vendég hátára folyatjuk a mézet, amit azután egyenletesen eloszlatunk, majd a tenyerünk rányomásával és felemelésével történik a kezelés.  A méz szívó hatására a bőr is felemelkedik, ezáltal az apró hajszálerek és a pórusok kitágulnak, ami nemcsak a vérkeringést fokozza, de serkenti a salakanyag távozását is a szervezetből.  

Reflexzónamasszázs alapja:
A testünkön rengeteg úgynevezett reflexpont található (a háton, a talpon, a kezeinken is többek között), melyek masszírozásával eredményesen befolyásolhatjuk a legtöbb belső szervünk működését, így a belekét, a szívét és az epéjét is.
Reflexzóna masszázs a szegmentmasszázs, a kötőszöveti masszázs és a periostealis kezelés.  A reflexmasszázs kivitelezése során nyomást gyakorlunk az úgynevezett reflexpontra, aminek hatására a képződött ingerület kedvezően befolyásolja a vele összeköttetésben lévő szerv, mirigy és ideg működését, vérkeringését, anyagcseréjét és a nyirokkeringést is. Ezeknél a masszázstechnikák alkalmazása során ismerni kell az úgynevezett gerincvelői szegmentumok idegellátásának felépítését, illetve a kötőszöveti zónák elhelyezkedését a testünkön.

 1. Szegmentmasszázs: A bőr, kötőszövet és az izomzat reflexzónáinak anatómiai alapja a fejlődés során kialakuló szelvények (szegmentek).A bőr az izmok, ízületek, csontok, belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból kapják az idegi ellátottságukat, ezért egymással funkcionális kölcsönhatásban vannak.  Tehát amelyik gerincvelői szegmentumból indul a szív beidegződése, onnan fut ideg, a szegmentumhoz tartozó bőrhöz, izomhoz, csontokhoz is és ezekre is átkerül az  információ, amely rosszul működő szerv esetében fájdalom kialakulásához vezethet...

  Ezt nevezzük kisugárzó fájdalomnak. A szegmentmasszázs során a gerincvelőből kilépő ideggyököt blokkoljuk, így megakadályozva az információáramlást. A kezelés során felhasználjuk a svédmasszázs alapfogásait, melyeket kiegészítünk speciális masszázsfogásokkal. Egy masszázzsal nem érhető el eredmény, kúraszerűen érdemes igénybe venni.
 2. Kötőszöveti masszázs:A belső szervek és szervrendszerek megbetegedéseinél a problémás szervhez tartozó kötőszöveti zónában  feszülés jöhet létre. A kötőszövet ingerlése által a vegetatív idegrendszeren keresztül hatni tudunk az érintett szerv zavarára.  Ez a kezelés sem tekinthető klasszikus masszázskezelésnek.  Egy kezelési ciklus  13-18 kezelésből áll, az első4 kezelést napi rendszerességgel kell alkalmazni, majd heti 3-4 kezelés szükséges. Kivitelezése eltér a többi masszázstechnikától,  a III-as, IV-es ujjal történő "húzó-toló" mozdulatokból áll.
 3. Periostealis kezelés:A kezelés helye a csonthártya, ahol azt nagyobb izomréteg nem fedi. A kezelés a csont felületén pontszerűen és ritmusosan alkalmazott nyomás. Serkenti a csontok anyagcseréjét és regenerációs képességét. Képzett gyógymasszőr végezheti.


Móricz Tünde
masszőz

bejelentkezés, időpont egyeztetés >>

CSiGa PlÁzA

Közösségi modul

 

Legkeresettebb

 • Redőnyszerelés, redőny készítés,...Leírás: Redőnyszerelésssel, redőny készítéssel, valamint meglévő berendezések esetén redőny javítással is foglalkozom a 19. kerületben. Árnyékolástechnikával már számos éve foglalkozom Kispesten is, így bizalommal forduljon hozzám, amennyiben új redőny beszerelés ...
 • Fürdőszobaszalon Kispest,...Leírás: Ha fürdőszobaszalont keres a 19. kerületben, vagy nem tudja, hol talál olyan csempeboltot, ahol valóban nagy választékból válogathat, akkor szeretettel várjuk üzletünkben!Fürdőszobaszalonunk és csempeboltunk folyamatos akciókkal várja a kispesti vásárlóka ...
 • Megújuló energia, napkollektor 19....Leírás: 1993-ban kezdtük meg tevékenységünket a tudatos, környezetbarát emberek szolgálatában. A hagyományos építőipari munkák mellett megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozunk, mint pl. napkollektorok beépítése a hagyományos fűtőrendszerek helyett. Szé ...
 • Autósbolt, fék alkatrész, olaj...Leírás: Termékeink a teljesség igénye nélkül: autó alkatrész 19. kerület olaj szűrő levegő szűrő Shell olaj TOTAL olja CASTROL olaj LPR fék alkatrész LPR futómű alkatrész autósbolt XIX. kerület fék alkatrész gyári autóalkatrész utángyártott alkatrés ...
 • Ultrahangos zsírbontás Kispest,...Leírás: Kispesti szalonunk szeretettel várja a szépülni vágyó hölgyeket és férfiakat egyaránt ultrahangos zsírbontással és ránctalanítással. 19. kerületi szalonunkban harmónikus és igényes környezetben szépülhet, szakképzett munkatársaink biztosítják vendégeink s ...
 • Autóklíma töltés Kispest,...Leírás: A 19. kerületből is szeretettel várjuk az autótulajdonosokat szervizünkben, amennyiben autóklíma javítás vagy autóklíma töltés miatt keres megbízható klíma szervizt Kispest környékén. Műhelyünkben nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek várják az ügyfe ...
 • Tetőfedő, bádogos 19. kerület,...Leírás: Teljes körű tetőfedő szolgáltatással állunk rendelkezésre a 19. kerületben is, tetőjavítást, egyéb bádogos munkákat is vállalunk Kispesten. Tetőfedő cégünk tetőjavítást, tetőbeázások javítását, valamint tetőszigetelések javítását is biztosítja, emellett b ...
 • Fogtechnika, fogsor készítés,...Leírás: XIX. kerületi fogtechnikánk egyedülálló, allergiamentes fogsorokat készít, mely nem a megszokott acryl felhasználásával készül, hanem egy különleges, új, fényre kötő anyagból. Az ebből az anyagból készült műfogsor túl azon, hogy valóban allergénmentes, an ...
 • Autófényezés, autókarosszéria XIX....Leírás: Autófényezést kiváló minőségben, rövid határidővel, karosszérialakatos munkákat biztosítunk a XIX. kerületi autótulajdonosok részére is. Akár teljes autófényezést, autókarosszéria javítást is végzünk baleset, jégkár esetén kispesti ügyfeleink számára, ill ...
 • Ingatlanjogi képviselet 19....Leírás: A 19. kerületből is örömmel fogadom ügyfeleim megkeresését, többek között ingatlanjogi képviselettel és polgárjogi képviselettel is rendelkezésre állok Kispest szomszédságában. Ügyvédként magas szintű szolgáltatásokat biztosítok, minden esetben tisztelett ...

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Mert adataid védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2018 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák